När man skaffar en kanin kan man ofta få olika typer av råd angående vad kaninen egentligen ska äta. Ett av de allra vanligaste fodren som säljs för kaniner är just pellets och olika slags kanin- eller gnagarblandningar. Pelletsen kan innehålla olika frön och sädesslag, och blandningarna innehåller ofta frön, majs, säd, torkad frukt, flingor med mera. Dessa är i regel mycket onyttiga. Man bör inte alls komma på tanken att ge sin kanin denna typ av foder. Denna sorts blandning är för fet, lättuggad och fiberfattig för att en kanin ska må bra av den och dessutom är den mycket rik på kolhydrater.

Det är viktigt att man tänker på att en kanins foder mestadels ska bestå av hö. Höet ska alltid finnas tillgängligt och det ska vara av god kvalitet. Om man vill kan man ge kaninen något godis då och då i form av morotsbitar eller liknande.

Om man vill ge sin kanin pellets bör man välja sådana som håller en bra kvalitet och som är tillverkade med bra råvaror. Man måste kontrollera att fodret innehåller en hög fiberhalt. Denna ska vara minst 18 %, men gärna så hög som 20-25 %. Dessa pellets kan man ge i begränsade mängder. Man bör inte ge mer än 1-2 matskedar per dag till en kanin som väger två kilo. Man kan dock också utesluta dessa pellets om man vill.

Ofta är pellets ett bra val om man ser till att innehållet verkligen är det en kanin behöver och att fodret inte är sötat med massa socker eller liknande. Då kan det göra mer skada än nytta. Om man inte har lust att blanda olika spannmål och vitaminer själv kan det ofta fungera att ge bra pellets och ett hö med lämpligt näringsvärde. Det man bör tänka på är att inte ge för mycket alfalafa.