Hästar måste utfodras med flera olika kraftfodersorter om den arbetar. Många pellets är så kallade proteinfodermedel, och då är de extra rika på just protein. Många gånger innehåller pellets olika ingredienser men ofta är fallet som så att de innehåller de biprodukter som bildas vid tillverkning av olja, sprit- eller öltillverkning eller liknande. Det vill säga att dessa pellets ofta innehåller både potatis, spannmål samt vegetabilisk olja. Ofta kan man ge denna form av kraftfoder som den är men för det mesta ingår den i färdiga foderblandningar. Müsli är till exempel en blandning som pelletsen ofta ingår i.

När man ser till proteinmängden i pellets till en häst kan man ofta inte se större skillnader mellan de olika fodren. Energiinnehåll samt fetthalt kan dock variera rejält. Om det är så att pelletsen innehåller mycket biprodukter från just oljepressning kommer fodret att få ett högt energivärde, och samtidigt också bli fetare. De foder som innehåller väldigt mycket protein används för hästar som ska bygga muskler. Dräktiga eller digivande ston kan också behöva denna typ av foder.

När det gäller hästar har de, precis som människan, olika behov. Det finns därför flera olika typer av pellets för att de ska passa det behov som finns. De allra flesta pellets har dock samma storlek och det är för att den optimerats för hästens matsmältning.

Inom pellets finns det allt ifrån mycket energirika pellets för de högpresterande galopp- och travhästarna, till mellanvarianter de hästar som tävlar och tränar normalt. Det finns också mycket energisnåla pellets som används till de hästar som ska gå ner i vikt eller hålla en målvikt. Det finns också flera sorters special-pellets, Vissa av dem innehåller extra olja elektrolyter, kalciumglukonat eller har extra lättsmälta fibrer. Dessa sorter används ofta för de hästar som är stressade eller lider av olika muskelproblem.