När det gäller hönor brukar de ofta utfodras med pellets. Många väljer att ge pelletsen i kombination med krossade snäckskal och matrester, medan andra bara ger pellets.

Pellets för hönor finns i flera olika sorter och varianter. Många gånger är det bara priset som skiljer de olika märkena åt men ibland kan det dock också finnas skillnader i innehållet. Om man bara har sina hönor för sällskap kanske man inte bryr sig vidare mycket om innehållet men om man räknar med att få många och stora ägg som ska gå att sälja kan det vara värt att titta lite på vad pelletsen man ger faktiskt innehåller. Många gånger kan det bli billigare att köpa en dyrare pelletssort och slippa ge massor av extra tillskott och liknande.

Det finns en hel del pellets att välja mellan. Om man har hönor som man vill ska värpa bra ägg, finns det sorter för det. Om man istället vill avla på hönsen kan det behövas ett än mer energirikt foder. När hönan väl ha fått sina kycklingar kan hon behöva ännu en annan sorts pellets för att orka hålla koll på och ordna mat till kycklingarna. De kycklingar som kläckts kan också de behöva speciella pellets eftersom de vuxna hönsens pellets inte innehåller de ämnen kycklingen behöver för att kunna växa sid stor och stark.

Om man föder upp hönor för köttets skull vill man ofta att hönan ska öka i vikt snabbt. Då behöver man se till att fodret är rikt på protein och energi. Om man då ger en mager pelletsform kommer det att ta lång tid innan fågeln lägger på sig, alternativt så fortsätter denna att vara mager.

Ofta mår dock höns bra av att deras kost varieras lite. En höna kan annars börja matvägra när denne har tröttnat på pelletsen och det kan få allvarliga följder.