När det gäller pellets består de av flera olika typer av material. Detta har sedan pressats ihop till hårda kulor eller stavar. Denna typ av foder kallas ibland också pelletar men troligen känner de flesta bättre till ordet pellets. Många kommer troligen först att tänka på pellets för bränsle när de hör detta ord. Vad många inte vet är att det också finns pellets i form av djurfoder för flera olika typer av djur.

När det gäller just djurfoder kan de delas in på flera olika sätt. Det vanligaste är att man talar om kraftfoder och grovfoder. Om man söker efter ett fiberrikt foder är det ett grovfoder man vill ha. Kraftfodret innehåller dock mera proteiner och också i många fall även stärkelse. Ett kraftfoder är mer koncentrerat än ett grovfoder och därför används det i första hand som ett komplement till grovfodret. I de flesta fall använder man det pelleterade fodret som komplement till får, nötkreatur och hästar. Det finns också djurparker som ger djur mat i form av pellets. Det kan vara intressant att veta att det till exempel finns pellets för gorillor, giraffer och så kallade djurparks-pellets som fungerar till flera djur.

Till fåglar och grisar använder man för det mesta bara kraftfoder för att de ska öka i vikt snabbt. Detta är ofta i form av pellets. När man talar om dessa djurs mat nämner man den därför oftast bara som just foder. När det gäller tamfåglar som undulater eller andra burfåglar har fodersorten pellets dock varit under debatt under lång tid. Många menar att pellets är tillräckligt som foder, medan andra påstår att fågeln inte får stimulans av sitt ätande, och därför snart börjar matvägra. Till dessa fåglar kan det troligen vara bra att blanda frön, pellets, frukt och annat gott så att fågeln får variation.