Hur man utfodrar med pellets kan variera en del beroende på vilken sorts djur det är man vill utfodra.

Om man ska ge en kanin pellets lägger man den dagliga mängden i kaninens skål. Ofta kan denna mängd delas upp på två eller fler tillfällen om dagen.

Om höns ska utfodras kan man strö ut pellets på marken om man vill ge hönorna lite huvudbry. Om de dessutom ska utfodras med lite godsaker som någon matrest eller liknande kan man ofta lägga pelletsen i samma skål som denna. Även till hönsen bör man dela upp utfordringen.

När en häst utfodras med pellets delar man upp den dagliga givan på två gånger, morgon samt kväll. Pelletsen kan läggas i samma hink som till exempel havre och uppblött betfor. Om man har en häst som inte gillar sina pellets kan de ofta gå ner lite lättare om man blandar dem med det andra fodret. Det är viktigt att tänka på att en häst inte bara kan leva på pellets utan den måste också ha annat foder så som hö samt andra kraftfoder och mineraler.

Om det är vilda djur som ska utfodras kan man inte direkt dela upp givorna. Ett sätt kan dock vara att fylla pelletsen i en foderautomat eller foderspridare. Denna kan sedan ställas in till att sprida fodret en eller flera gånger om dagen. Om det regnar är det dock risk att fodret blöts upp innan ett djur hittat dit. En foderhäck med tak där en större mängd foder finns kan vara ett alternativ. Där hålls fodret fräscht tills dess att djuren kommer och äter det. När fodret ätits upp är det bara att fylla på nytt. Om man hellre vill sprida ut foder tillfälligt på ett ställe, till exempel för att locka bort vilda djur från en åker eller liknande kan man med fördel strö ut pelletsen för hand.